Hlavná Najlepšie Kancelárie Na Svete Dizajnér nového sídla spoločnosti Apple vysvetľuje, ako priniesol víziu Steva Jobsa do života

Dizajnér nového sídla spoločnosti Apple vysvetľuje, ako priniesol víziu Steva Jobsa do života

Nová kancelária Apple v Cupertine v Kalifornii je netvor: prsteň s rozlohou 2,8 milióna štvorcových stôp postavený na ploche 175 akrov, s priestorom pre 13 000 zamestnancov a uvádzanou cenou 5 miliárd dolárov.

Ale je tu jeden prvok nového Apple Parku, o ktorom si jeho vedúci dizajnér myslí, že je dôležitejší ako všetky ostatné.



cuantos años tiene sam tabor

„Budovu obklopuje silné spojenie s prírodou a krajinou a vysoký stupeň ventilácie,“ hovorí Lord Norman Foster, zakladateľ architektonickej firmy Foster + Partners. Inc . „Keď sa môžete nadýchať čerstvého vzduchu a vidieť vonku a oblohu, ste produktívnejší, bdelejší a lepšie reagujete na krízy. Štúdie preukázali, že to už desaťročia nie je, ale táto myšlienka vo svete dizajnu stále neprenikla. ““

V roku 2009 si Steve Jobs osobne vybral spoločnosť Foster, ktorá má sídlo v Londýne, aby pomohla uskutočniť jeho víziu kampusu „vesmírnej lode“. To leto, hovorí Foster, ho Jobs ohľadom tejto myšlienky kontaktoval a odletel diskutovať do Cupertina.

„Steve mal veľmi jasnú predstavu o tom, o aký projekt išlo,“ uviedol Foster v zákulisí konferencie Wired Business Conference v stredu v New Yorku. „Chcel niečo nízko pri zemi, so stredným nádvorím s citrusovými hájmi a divadlom pre 1 000 ľudí. Miloval sklo a kameň. A neznášal klimatizáciu. “



Keď Jobs zomrel v roku 2011, Foster hovorí, že táto vízia žila ďalej vďaka Timovi Cookovi a šéfdizajnérovi spoločnosti Apple Jonymu Iveovi. „Steve sa dožil kompletného dizajnu až po schodiská,“ hovorí. „O túto víziu sa postarali Tim a Jony. Bol to plynulý prechod. “

V dokončenom parku Apple Park tvoria obrie sklenené okná - najväčšie kusy zakriveného skla, aké sa kedy vyrobili - fasádu hlavného štvorposchodového kruhu. To dáva pracovníkom výhľad do exteriéru z takmer ľubovoľného miesta vo vnútri. Sklo je temperované, aby sa zabránilo oslneniu a odfiltrovala sa časť zelenkastej žiary zvonka. Na prízemí v mohutnej jedálni, ktorá pojme 3000 ľudí naraz, môžu obrovské dvere otvoriť jedáleň smerom von za 12 sekúnd.

valor neto cee lo green 2017

Bolo potrebné priviesť veľkú časť zelene obklopujúcej kanceláriu: V areáli bude do dokončenia vysadených takmer 3 000 stromov. Pôvodne bola zem, na ktorej krúžok sedí, pomerne rovná; dizajnéri vytvorili po obvode a na strednom nádvorí kopce, ktoré dodali krajine dojem zvlnenej Kalifornie. Foster hovorí, že toto nádvorie je najlepším miestom, kam to všetko vziať. „Je to jediné miesto, kde môžete skutočne zachytiť celý tento projekt.“



V interiéri je klimatizácia, ktorú Jobs nenávidel, obmedzená na minimum. Vonkajší vzduch je privádzaný ventilačnými systémami na každom poschodí. Interiér je čistý - „takmer zenový“, hovorí Foster. „Pretože sú všetky podporné stĺpy skryté v stenách, zdá sa, že všetko pláva alebo visí.“

Vďaka solárnym panelom pokrývajúcim strechu kruhu bude kampus stopercentne uhlíkovo neutrálny.

Nič z toho neznamená, že si Foster myslí, že kampus je dokonalý. Podľa miestnych predpisov obsahuje 11 000 parkovacích miest, veľa z nich v parkovacích garážach susediacich s obchvatom. „Autá budú za 15 rokov zastarané,“ uviedol Foster. 'Možno som ich mohol trochu stlačiť a povedať, že by mali zväčšiť priestor od podlahy k podlahe v garážach, aby ste ju mohli dodatočne vybaviť ako pracovný priestor.'

¿Por qué dices fecha de nacimiento?

Zamestnanci sa do Apple Parku začali sťahovať zo starého kampusu Apple v apríli a prechod sa má ukončiť niekedy v tomto roku. Foster predpovedá, že na súčasných aj budúcich zamestnancov to urobí dojem.

„Je to zdravšie a udržateľnejšie a má viac ventilácie,“ hovorí Foster. 'Nič také sa ešte nikdy predtým skutočne nestalo.'